Monesti ystävien ja sukulaisten tapaamiseen, juhliin ja muihin seurallisiin tapahtumiin liittyy syömistä. Opiskelijoilla illanvietoissa mukana on usein alkoholi, joka saa viattoman roolin parin juoman muodossa lähes jokaisessa opiskelijaporukassa. Sokeri- ja alkoholimäärät kertyvät kuitenkin koko opiskeluaikana, varsinkin korkeakoulujen aloitusvuonna, opiskelijoilla varsin suuriksi. Itse sain useamman lisäkilon, kun aloitin ammattikorkeassa. Tämä johtui varmasti lyhyistä ja pitkistä opiskelijailloista luokakavereilla ja haalareissa hengailusta opiskelijabileissa. Alkoholi vähensi myös seuraavan päivän treenitehoa tai sai syömään harkitsemattomammin epäterveellistä ruokaa.
Onneksi minulla on menossa kolmas opiskelijan vuosi ja osaan kieltäytyä yhä useammin muutamasta lasista alkoholia tai baari-illasta. Opiskelijoille myös vinkkinä, että olen osallistunut kaveriporukassa approihin alkoholittomalla-linjalla. Pääsin mukaan leimojen keräykseen kahvilla, limuilla ja jopa paniinilla 😉 ja ansaitsin haalirimerkin selvin päin siinä missä kaverit joivat useamman alkoholiannoksen.. Minulla oli hauskaa niinkin, se on paljon asennoitumisesta ja kiinni ja kerroin etukäteen kavereille, että tulen mukaan mutten juo vain alkoholia.
Herkuttelu hyvässä seurassa on yksi parhaista asioista. Mutta sitten kun haluat rajoittaa ruokavaliota terveellisemmäksi tulee seurassa syömisestä usein ongelma. Onneksi nykyään on olemassa monenlaisia erikisruokavalioita, ettei suuremmissa juhlissa ihmetellä, miksei tuo syö kakkua tai joku lihaa. Tutummissa piireissa läheisten on kuitenkin joskus vaikea ymmärtää, miksei pulla enää maistu tai uunimakkara päädy enää lautaselle.
Itse aloitin sokerittoman kokeilun, koska sokerista oli tullut minulle aivan liian tuttavallinen kaveri väsymykseen ja kotona vietettyihin iltoihin. Sokerista tulee turvonnut ja väsynyt olo. Ja en edes tajunnut sitä kunnolla, ennenkuin lopetin sen käytön. Aivan kokonaan sokeriton ruokavalioni ei ole. Yritän vältellä valkoista sokeria, tuotteita joihin sitä on lisätty runsaasti, mutta eineksia kuten ketsuppia en välttele. Murot, maustetut jogurtit ym. skippaan sillä niillä rupeaa helposti korvaamaan makean himoon ennen syötyjä herkkuja.
Olen nyt ollut kaksi viikkoa ”sokerittomalla” ruokavaliolla ja tuntuu, että keho on energisempi. Syön kyllä vähän enemmän hedelmiä, mutta vaikka ne sisältävät hedelmäsokeria ne eivät ole tyhjää energiaa. Haluan rohkaista kaikkia sokerittomaan kokeiluun, se tuntuu jo viikon jälkeen vapauttavalta.
Seurassa syömiseen haluan sanoa, että helpointa on sanoa, että ei syö jotain, mutta yrittää olla paasamatta muille syitä sekä saada heitäkin lähtemään mukaan. Serkkutapaamisessa skippasin kolme herkullista kakkua, mutta kukaan ei kysynyt perusteluja, kun sanoin, etten nyt syö sokeria. En kuitenkaan halunnut pilata muiden nautintoa upeaista kakuista. Paasaus ruokapöydässä on vähän epäreilua, kaikki kuitenkin tietävät, ettei sokeri ole terveysruokaa tai lihateollisuus eettisin asia. Näistä jutuista voi puhua kuitenkin mielestäni muissa tilanteissa, mutta ei silloin, kun muuta aikovat syödä ruokaa, jonka itse tuomitsee tai välttelee sen hetkisen ruokavalion vuoksi.
Sen verran tykkään hyvästä ruoasta, että jos jollain on hyviä vinkkejä sokerittomista ”herkuista” otan niitä ilolla vastaan.
Omia suosikkeja:
-Banaaniletut
-Chia -vanukas
-Marjasmoothiet
Moi,
scd-ruokavaliossa, jonka Mummikin nykyään hyvin taitaa, sokeri korvataan hunajalla eli ihan peruskakun voi tehdä, kun sokerin asemesta vaahdottaakin hunajan ja munat. Toki hunajaa kuuluu sitten ihan reippaasti 😛
Kiitos vinkistä Johanna 🙂